In deze column een spagaat. Duurzaamheid! Iedereen heeft het erover. Verzekeraars willen een verantwoord beleggingsbeleid. Ze onderzoeken hoe klimaatschade betaalbaar en verzekerbaar kan blijven. Er bestaan maatschappelijk-verantwoord-ondernemen- convenanten en initiatieven in de hele markt.
Probleem is alleen dat ik niet zo veel zie gebeuren in de praktijk. Ik persoonlijk hou van het verbeteren van de wereld door actie. Niet alleen praten. Wat ga je nu precies doen om duurzamer te worden? Het hoeft niet zo groots, alle kleine beetjes helpen. Onlangs sloot ik voor mijn eigen bedrijf een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Die polis kreeg ik binnen … per post … op papier. De verzekeraar waar ik mijn AOV-aanvraag indiende maakte het helemaal bont. Ik heb van hen in totaal vijf brieven ontvangen. Gemiddeld zaten er vier velletjes papier in een enveloppe. Ik weet niet hoeveel AOV’s ze op jaarbasis sluiten, maar dat zijn bij elkaar best wat bomen, die we nou juist niet moeten kappen.
Over Thialf en zonnepanelen
Een voorbeeld op een iets grotere schaal. Weten jullie het nog? Thialf had 5000 zonnepanelen op zijn dak gelegd. Het pand was daarna niet meer te verzekeren. Thialf wilde door het gebruik van de zonnepanelen inkomsten genereren en in hun eigen energie voorzien. Super duurzaam, maar helaas, geen brandverzekeraar te vinden die het aandurft met geëxpandeerde polystyreen (EPS) als isolatiemateriaal onder de panelen. Er wordt nog gezocht naar een oplossing, maar als je nu duurzaamheid op je agenda hebt, zou je denken dat je als verzekeraar hier iets mee moet doen.
Risico averse verzekeraars
Hoe dan wel vroeg ik mij af? De verzekeringsbranche kan een katalysator zijn voor duurzaamheid. Het verzekeren van risico’s is ons vak. Jammer dat we behoorlijk risico avers zijn. Dat helpt niet bij nieuwe initiatieven. Ik ken een bedrijf dat elektrische brommers wil verleasen. Wat blijkt: niet
te verzekeren, want: nieuw risico, nog geen schadegegevens bekend, nee, past niet in onze risk appetite… Ik word er niet vrolijk van, totdat ik zag dat Univé ineens met een briljant idee kwam. En ze gingen het ook daadwerkelijk uitvoeren, samen met de Rabobank. Het idee is simpel: ze verwijderen van boerderijen de asbestdaken, vervangen die door nieuwe daken met zonnepanelen en ze zorgen dat de onderliggende boerderij ook voor brand verzekerd kan worden na de verbouwing. En uiteindelijk wordt de stroom teruggeleverd als energieleverancier. Daarmee kun je per locatie al gauw meer dan 100 huishoudens van stroom voorzien! Een gesloten circuit, waarbij een scala aan problemen in één keer wordt opgelost. Duurzaam en praktisch!
Nu zijn er issues met het energienet, maar als ze de combinatie van asbest, zonnepanelen en agrariërs kunnen oplossen, gaan ze dat energievarkentje ook wel wassen. Er zitten al zo’n 80 agrariërs in het programma en de interesse van andere partijen is gewekt. Ook hier was het intern wat moeizaam doordat het nieuw en anders en buiten de risk appetite is, maar ze hebben het maar mooi voor elkaar gekregen! Blijven duwen, blijven geloven, dan komen we er wel.
Nieuwe risico’s verzekerbaar maken
Dus: zet duurzaamheid niet alleen op je agenda, maar zorg voor actie die ook echt bijdraagt. Maak nieuwe risico’s verzekerbaar en pak je rol in de duurzaamheidsnoodzaak. Goed voorbeeld doet goed volgen. En als je als verzekeraar dan echt niets anders kunt bedenken, zorg op z’n minst voor een digitale polis. Maar dat is dan mijn mening.