Niche

Abcoude 19/11/2021 Mieke Dadema - Foto Raphael Drent
Ik heb er nooit overgedacht. Ik werk namelijk voor veel klanten die zich in een “niche” begeven in de verzekeringssector. Een niche evenementen, een niche kampeerauto’s of een niche elektrische fietsen. Ik zie ook verzekeraars, tussenpersonen en volmachten met een niche horeca, een niche bouw. Een niche hier en daar. Iedereen lijkt wel niches te hebben. Ik dacht altijd dat het woord niche betekende, dat we ons ergens in specialiseren. We werken alleen in die specifieke groep of doelgroep. En weten daar dan ook alles over (in relatie tot verzekeren, uiteraard).

  Dus toen het schademagazine een themanummer over niches aankondigde, ging ik bedenken waarom het volgens mij zo goed is om je te specialiseren. Ik geloof echt dat gebundelde kennis heel belangrijk is voor je klanten. Van alles een beetje doen? Daar is denk ik nog nooit een klant beter geworden. Dat soort dingen gingen door mijn hoofd. Maar ja, een column over hoe fantastisch niches zijn en hoe je je er mee kan onderscheiden op zowel acceptatie als schade, daar kan ik denk ik geen 500 woorden mee vullen.

  En ineens (ik hou van taal) zei mijn hoofd tegen mij: maar Mieke? Wat is dat eigenlijk voor een raar woord, niche? Iedereen in onze sector gebruikt het te pas en te onpas, maar wat betekent het nou eigenlijk? En dan is de Dikke van Dale mijn grote vriend. Die heeft altijd het juiste antwoord. Tot mijn stomme verbazing zei de Dikke (of mag dat niet meer in dit woke tijdperk?) dit:

  ni·che (de; v(m); meervoud: niches)1(biologie) geheel van omgevingsfactoren die van belang zijn voor handhaving van een planten- of diersoort

  Ehm…mijn hersenen hadden wat moeite met het antwoord. Dus ik ga het nog even aan google vragen. Er ontbrak blijkbaar een woord in mijn zoekvraag. Nichemarkt of economische niche leverde als snel passendere omschrijvingen op. Zoals deze: wanneer er wordt gesproken van een economische niche, dan gaat het over een specifiek en afgebakend deel van de economische markt, waar bepaalde goederen of diensten kunnen worden afgezet die niet op de markt zelf worden aangeboden. Een niche wordt in de economie soms vrij vertaald als een ‘gat in de markt’. Maar helemaal tevreden was ik er niet mee.

  Dus nog een google poging gedaan. Verzekeringsniche. Het antwoord was als volgt: Niche -verzekering is een vorm van gespecialiseerde verzekering die een ongewone vorm van zaken of onderneming dekt, wanneer dat bedrijf nog steeds een aanzienlijk risico op financieel verlies heeft. […] Deze bedrijven worden soms geconfronteerd met unieke risico’s die gewone verzekeringspolissen mogelijk niet dekken onder normale omstandigheden.

  Ook dat is het niet helemaal, maar alles bij elkaar genomen, kunnen we wel stellen, dat een niche, iets te maken heeft met: 1. Iets gespecialiseerds 2. iets afgebakend 3. iets bijzonders en 4. iets wat bijna niemand doet. Ik denk dat, als we dit als uitgangspunt nemen, we een stuk minder niches hebben in Nederland dan we denken. Maar goed, het blijft overeind, dat ik nog steeds geloof dat expertise bundelen, kennis vergaren en je specialiseren, de beste manier is om je klanten bij te staan. Niche of geen niche.


  Download hieronder de publicatie.

  Documenten


  Fijn dat je er bent! Je weet dat ze er zijn: cookies. Wij gebruiken alleen de cookies van Google Analytics. Die zijn volledig geanonimiseerd en daarom plaatsen wij die zonder toestemming. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden hoeveel bezoekers er zijn en rapportages te krijgen over hoe de bezoekers de website gebruiken.