Verzekeren: voor of tegen?

Ineens wist ik het niet meer. Ben ik nou verzekerd tegen brand, of voor brand? En hoe langer ik erover nadenk, hoe meer mij het gevoel bekruipt dat het allebei niet helemaal klopt. Ik verzeker mij niet tegen brand. Mijn verzekering helpt niet om de brand tegen te gaan. Ook voor brand verzekeren lijkt krom. Het kan wel, ik verzeker mij voor de gevolgen van een brand, maar dan is voor brand te kort door de bocht denk ik? Wat is het nu, voor of tegen? Ik ben altijd voor dingen en weinig tegen, maar dat is niet echt een steekhoudend argument.   

Taalgenootschap Onze Taal vindt het allebei correct Nederlands en ook De Dikke van Dale is het daarmee eens. Dit is hun uitleg: Voor betekent hier ‘met betrekking tot, als het gaat om’. Tegen betekent ‘met betrekking tot (de negatieve effecten van), als het gaat om (de negatieve effecten van)’.

Maar toch… Zou het niet moeten zijn: Ik verzeker het brandrisico? Of; ik verzeker de financiële gevolgen van brand?

Maar misschien komt de onduidelijkheid wel helemaal niet door de woorden tegen of voor, maar door het woord verzekeren zelf. Dat is eigenlijk ook maar een raar woord. Ik verzeker mij van een plek bij het concert van Bruce Springsteen of, een reis naar Egypte verzekerd mij van zicht op een piramide en mooi weer. Maar ik verzeker mij zeker niet voor of tegen brand in die betekenis van het woord.

We weten niet zeker waar het woord “verzekeren” vandaan komt. Het kan komen van het Franse woord “assuerer”. Dat betekent kalmeren, weergeven, beschermen of geruststellen. Het kan ook ontstaan zijn uit het Latijnse woord “assecurar” wat veilig betekent. We hebben ook nog de optie dat het van het Franse “enseurer” komt, wat “zeker maken” betekent. Super interessant, maar niet echt helpend in mijn probleem van voor of tegen. Het lijkt allemaal op elkaar. Nu begrijp ik dan wel zo maar ineens waar de chique woorden “assuradeuren” of “assurantiën” vandaan komen. Het is gewoon Latijn (of Frans) of allebei.

Je veilig voelen

Verzekeren is in elk geval iets wat je doet waardoor je gerustgesteld of veilig bent of je in elk geval veilig voelt. Dus ik ben bang voor een brand en ik verzeker mij tegen dat gevoel van angst. Het gaat wat ver, maar toch spelen wij daar wel altijd lekker op in, in onze branche. Al die nare dingen die je kunnen overkomen, daar moet je wat tegen doen en het liefst er een verzekering voor sluiten. Oh nee, in dat geval zou het een verzekering tegen dat angstige gevoel moeten zijn.

Ik vind het ook zo leuk dat het allebei kan, juist omdat voor en tegen zo compleet tegenstrijdig zijn. Je bent voor of tegen mij! Allebei kan echt niet. Toch? Nou in de verzekeringswereld kan dat blijkbaar weer wel.

Wat nu ook de waarheid is, ik zal het zelf nooit meer hebben over: ergens voor of tegen verzekeren, maar gewoon duidelijk maken wat de klant krijgt als er onverhoopt iets ergs gebeurt. Als je keuken in de brand staat, komen wij daarna je huis schoonmaken, betalen we alle kosten en zorgen we dat je een nieuwe keuken krijgt. Want daar zijn we voor!

Mieke Dadema is initiatiefnemer van soepel.org en wil verzekeringen toegankelijk maken voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Meer informatie: www.soepel.nu.


Download hieronder de publicatie.

Documenten


Fijn dat je er bent! Je weet dat ze er zijn: cookies. Wij gebruiken alleen de cookies van Google Analytics. Die zijn volledig geanonimiseerd en daarom plaatsen wij die zonder toestemming. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden hoeveel bezoekers er zijn en rapportages te krijgen over hoe de bezoekers de website gebruiken.